top of page
  • Foto van schrijverNancy

Afscheid tijdens coronatijd - wat is er mogelijk?

Bijgewerkt op: 16 jul. 2021


 


Bloemenarrangementen voor de uitvaart tijdens coronatijd – wat is er mogelijk?


Bloemenarrangementen voor de uitvaart tijdens coronatijd – wat is er mogelijk?

Bloemen vormen voor veel mensen een belangrijk onderdeel van een persoonlijk afscheid, wanneer iemand overlijdt. Bloemen om de liefde en verbondenheid te tonen of om de laatste eer te bewijzen. Ze horen bij een uitvaart en bieden de nabestaanden troost en geven een blijk van medeleven.

Momenteel verlopen afscheidsdiensten anders dan normaal, want door Corona gelden er voor iedere sector strikte regels. Zo ook voor uitvaarten. Nu mogen er nog maar 30 mensen aanwezig zijn bij een afscheidsdienst. Per 1 juli wordt deze regel verruimd naar een maximum van 100 aanwezigen bij een afscheidsdienst. Tot 1 juli is het afscheid dus erg intiem en alleen bedoeld voor het gezin of de naaste familie. Op deze wijze is het voor vrienden, kennissen en collega’s niet eenvoudig om toch hun steun en medeleven te betuigen bij de nabestaanden.

Maar er zijn zeker wel mogelijkheden om, bijvoorbeeld met behulp van bloemen, medeleven te betuigen en de nabestaanden te steunen. Ook wanneer je zelf niet aanwezig kunt zijn bij het afscheid.

Hieronder plaatsen we voorbeelden hoe je met bloemen toch een persoonlijke tint kunt geven aan een afscheidsdienst:

  1. Een erehaag met bloemen - Bij een groter aantal uitvaarten zien we nu dat vrienden en familie zich, uiteraard op gepaste afstand, langs de route of buiten het uitvaartcentrum in een erehaag verzamelen met een bloem in de hand. Denk bijvoorbeeld aan de lievelingsbloem van de overledene. Een prachtige manier om met bloemen toch aanwezig te zijn.

  2. Een bloemstuk voor de afscheidsdienst - Via de uitvaartverzorger is het vaak mogelijk om een bloemstuk of Biedermeier te laten bezorgen voor de afscheidsdienst. Wij kunnen een prachtig bloemstuk met persoonlijke touch maken, dat vervolgens voor de afscheidsdienst bij of op de kist geplaatst kan worden. Zo voelt de familie toch de warmte en het medeleven van de mensen die normaliter bij de dienst aanwezig zouden zijn.

  3. Een bloemencondoleance - Betrokkenen die een rouwkaart ontvangen, maar helaas niet bij het afscheid kunnen zijn, kunnen een persoonlijke boodschap schrijven op een kaartje bij een bloem. De bloemen worden op lege plekken in de aula van het uitvaartcentrum gelegd. Op deze manier vertegenwoordigen de bloemen de mensen die niet bij het afscheid kunnen zijn. Na afloop kan de familie de bloemen en kaartjes meenemen als steun.

  4. Drive through condoleance – Het aantal drive through condoleances is afgelopen maanden flink toegenomen. Zo kunnen dierbaren, die niet bij de uitvaart kunnen of mogen zijn, alsnog afscheid nemen van de overledene. Soms wordt er gevraagd om bij de condoleance een bloem mee te nemen die tijdens uitvaart de ruimte rondom de kist kan vullen.

  5. Bloemen hergebruiken - Na de dienst kunnen kleine boeketjes gemaakt worden van de bloemen/bloemstukken op de kist. Zo hebben meer nabestaanden in de familie of vriendenkring een aandenken aan de dienst van de overledene.

Bovendien is het mogelijk om bij uitkering van een uitvaartverzekering het vrij besteedbare bedrag van de uitvaartverzekering te gebruiken voor een prachtig bloemstuk. Zo kun je als nabestaande het afscheid van een dierbare mét bloemen toch iets persoonlijker maken.

Bij https://uitvaart-bloemist.nl/ kunt u uiteraard ook nu terecht voor rouwarrangementen, rouwboeketten, strooibloemen, kransen en grafwerk.


10 weergaven0 opmerkingen
bottom of page