top of page
  • Foto van schrijverNancy

Rouwbloemen gebruiken na de uitvaart

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2023

Bloemen spelen een belangrijke rol tijdens een uitvaart. Ze geven steun aan de directe familieleden en brengen warmte tijdens het afscheid. Een bloemenzee rondom de kist van de overledene laat zien dat diegene geliefd was. Bovendien is een kille afscheidsruimte plots een stuk toegankelijker. Maar wat gebeurt er met al die mooie bloemen na de uitvaart? Veel mensen vinden het zonde om de bloemen na het afscheid weg te doen. Groot gelijk! Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de bloemen ook na de uitvaart te gebruiken. En dat kan zelfs op manieren die perfect aansluiten bij een liefdevolle herinnering. Wij verzamelden een aantal ideeën ter inspiratie.

Neem de bloemen mee naar huis

Veel families zijn in de veronderstelling dat de bloemen ofwel op het graf of op het strooiveld bij het crematorium moeten worden geplaatst. Dit is niet het geval. Als u wilt mag u de bloemen altijd mee naar huis nemen om daar een mooi plekje te geven. Zet de boeketten in een schone vaas met water en maak er een herdenkingsplek van met foto’s en andere persoonlijke spullen.


Maak kleine boeketten van de bloemen

Al die mooie bloemen zijn heel geschikt om te veranderen in kleine plukboeketjes. In plaats van het uitdelen van een bloem aan alle gasten kunt u er ook een mooi ritueel van maken. Laat de genodigden één voor één naar voren komen om een aantal bloemen uit het rouwstuk te plukken. Met een lint bindt u hier een klein plukboeketje van dat zij mee naar huis kunnen nemen. Zo heeft iedereen een bloemrijk aandenken aan uw dierbare en het afscheid. Onze bloemisten kunnen u voorzien van luxe lint en tips hoe u het boeketje gemakkelijk kunt binden.


Plaats de bloemen bij een monument

Sommige uitvaartondernemers bieden de service om dit namens u te doen. Kies een monument waar de overledene een persoonlijke verbinding mee had. In Den Haag zijn bijvoorbeeld het Indisch monument en het vluchtelingenmonument twee veel gebruikte locaties. Bijna dagelijks worden hier bloemen gebracht.


Laat het rouwboeket drogen

Sommige bloemstukken zijn zo mooi dat ze voor altijd in tact moeten blijven. Drogen is hier een hele goede manier voor. Verwijder overtollig blad en zet het bloemstuk op een droge en donkere plaats. Een kartonnen doos met deksel doet de truc ook. Zijn de bloemen helemaal ingedroogd? Dan kan het bloemstuk een mooie plek in huis krijgen.


Maak een schilderij van gedroogde bloemen

In plaats van het hele rouwboeket te laten drogen kunt u ook een aantal mooie bloemen uitkiezen. Leg de bloemen tussen de bladzijdes van een boek en laat ze een aantal weken drogen. Wanneer ze droog zijn kiest u mooi papier waar u de bloemen op plakt. Een mooie lijst maakt het kunstwerk helemaal af. Kinderen zullen hier graag bij willen helpen en hoe fijn is het om zoiets liefdevols met elkaar te maken.


Maak uw eigen bloemenkaarten

Met gedroogde bloemen kunt u ook hele bijzondere kaarten maken. Het ontvangen van een zelfgemaakte kaart waaraan tijd en aandacht is besteed, is heel speciaal. U kunt er zeker van zijn dat de ontvanger deze zal koesteren.


Potpourri of geurend badzout

Dit is een handige oplossing wanneer u veel verschillende bloemblaadjes hebt. Van gedroogde bloemblaadjes kunt u gemakkelijk een grote schaal potpourri of geurend badzout maken. Bovendien kiest u de overige ingrediënten zelf zodat het helemaal uw eigen geur wordt.


Bloemrijke boekenleggers

Het lezen van boeken kan herkenning en troost bieden. Of juist voor wat afleiding zorgen op een moment dat u het moeilijk heeft. Met een boekenlegger van de bloemen voor uw dierbare maakt u dit extra bijzonder. Het voordeel van een boekenlegger met gedroogde bloemen is dat hij vanwege het plastificeren stevig is, maar ook dat hij zo mooi is dat u het boek wel open moet slaan. Al is het alleen maar om even naar de boekenlegger te kijken.


Versier een kaars met bloemen

Met gedroogde bloemen kunt u ook unieke kaarsen maken. Heeft u thuis een herdenkingsplekje ingericht? Dan kunt u de kaarsen daar natuurlijk heel mooi bij plaatsen als aandenken aan het afscheid. Op internet zijn veel filmpjes te vinden hoe ook u zo’n kaars maakt.


Uitvaartbloemist In Memoriam

Uitvaartbloemist In Memoriam is een samenwerking van gespecialiseerde bloemisten in Nederland. Al onze partners beschikken over jarenlange ervaring op het gebied van rouwbloemen en denken graag met u mee over alle facetten die hierbij komen kijken. In onze webshop vindt u een ruime keuze aan rouwboeketten, rouwstukken en bloemen voor op de kist. Stuk voor stuk bijzondere arrangementen voor een warm afscheid. Bovendien staan wij iedere dag voor u klaar met persoonlijk advies. Ook over uw bloemen na de dag van afscheid! Neem contact met ons op via telefoonnummer 088 – 256 36 36 of via ons contactformulier. Dan beantwoorden wij al uw vragen!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page